فوبیا به چه معناست؟
فوبیا یا ترس شدید یکی از انواع است که با ترس بیشازحد و غیر منطقی از عاملی که خطر خاصی ندارد مشخص میشود. اگر فردی به این اختلال دچار شود، ترس بسیار شدیدی از یک شئ یا موقعیت خاصی را تجربه میکند. در واقع فوبیا با هراسهای معمولی متفاوت است زیرا اضطراب و پریشانی زیادی به وجود میآورد و ممکن است باعث اختلالاتی در زندگی فرد در خانه، محل کار یا مدرسه شود.
فوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که فرد طی آن هراس شدید و غیرمنطقی از یک شی، موقعیت یا فعالیت خاص را تجربه میکند. علائم این بیماری شامل ضربان قلب سریع، عرق کردن و رفتار اجتنابی است که معمولا با درمان شناختی-رفتاری، مواجهه درمانی و مصرف داروهای ضد افسردگی یا ضد اضطراب بهبود مییابد.
انواع ترس مربوط به فوبیا کدامند؟
- ترسهای مربوط به حیوانات
- ترسهای مربوط به محیط طبیعی (ارتفاع)
- ترسهای مربوط به خون، جراحت، آسیب یا مشکلات پزشکی
- ترسهای مربوط به موقعیتهای خاص (پرواز، سوار آسانسور شدن، رانندگی)
- سایر موارد (خفگی، صدای بلند، غرق شدن)
انواع فوبیا کدامند؟
- فوبیا از بیهوشی
- فوبیا زایمان
- فوبیا آمپول
- فوبیا مرگ
1-آگورافوبیا یا ترس از مکان های باز (Agoraphobia)
این ترس شدید مربوط به مکان یا موقعیتهایی میشود که فرد نمیتواند از آن فرار کند. افراد مبتلا معمولا واهمه دارند که در انبوه جمعیت قرار بگیرند یا در خارج از خانه به دام بیفتند. به همین دلیل از موقعیتهای اجتماعی اجتناب میکنند و در خانه میمانند.
2-آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع (Acrophobia)
افراد مبتلا به آکروفوبیا معمولا از کوه، پل یا طبقات بالای ساختمانها میترسند و از آنها پرهیز میکنند. با قرار گرفتن در این موقعیتها، علائمی از جمله سرگیجه، عرق کردن و احساس بیهوشی گریبانگیر فرد میشود.
3-کلاستروفوبیا یا ترس از محیط های بسته (Claustrophobia)
بیماری کلاستروفوبیا در حالات شدید و مزمن ممکن است فرد را از سوار شدن به خودرو یا آسانسور بازدارد و به عامل ناتوانکنندهای برای او تبدیل میشود. میتوان گفت فوبیای تراکم هم به محیطهای بسته و هم به محیطهای شلوغ ربط پیدا میکند.
علائم فوبیا کدام است؟
- افزایش ضربان یا تپش قلب
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- ناراحتی معده و گوارش
- احساس خفگی
- لرزش بدن