روانشناسی شخصیت، یکی از بزرگترین و محبوب ترین شاخههای علم روانشناسی است. روانشناسی شخصیت، به دنبال فهم چگونگی رشد شخصیت است و چگونگی تأثیر شخصیت بر نحوه تفکر و رفتار را بررسی میکند. میتوان گفت روانشناسی شخصیت رشتهای علمی است که بر مطالعه سیستم شخصیت متمرکز است.
شخصیت چیست و چگونه شکل میگیرد؟
عوامل زیادی در شکلگیری شخصیت شما نقش دارند، از جمله ژنتیک، تربیت و تجربیات زندگی. بسیاری استدلال میکنند که آنچه شما را منحصر به فرد میکند، الگوهای مشخص افکار، احساسات و رفتارهایی است که شخصیت شما را میسازند. هیچ تعریف واحد و مورد توافقی از شخصیت وجود ندارد و اغلب از شخصیت به عنوان مفهومی یاد میشود که از درون فرد نشأت میگیرد و در طول زندگی نسبتاً ثابت میماند. از این رو، شخصیت شامل همه افکار، الگوهای رفتاری و نگرشهای اجتماعی است که بر نحوه نگرش ما به خود و آنچه در مورد دیگران و دنیای اطرافمان باور داریم، تأثیر میگذارد.
چرا روانشناسی شخصیت مهم است؟
روانشناسی شخصیت به افراد کمک میکند تا عوامل موثر در شخصیت را بهتر درک کنند. همچنین به ما این امکان را میدهد تا در مورد چگونگی تأثیر برخی ویژگیهای شخصیتی بر رفتار بیشتر بدانیم.
کاربرد روانشناسی شخصیت
- ساختن تصویری منسجم از افراد و فرآیندهای روانشناختی اصلی آنها
- بررسی تفاوتهای روانشناختی فردی
- بررسی ماهیت انسان و شباهتهای روانی بین افراد
اختلالات شخصیت
اختلالات شخصیت، به عنوان اختلالات روانی مزمن و فراگیر شناخته میشوند که میتوانند به طور جدی بر افکار، رفتارها و عملکرد بین فردی تأثیر بگذارند. نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ، ۱۰ اختلال شخصیت شامل اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت خودشیفته، اختلال شخصیت وسواسی-اجباری، اختلال شخصیت اجتنابی، اختلال شخصیت وابسته، اختلال شخصیت هیستریونیک، اختلال شخصیت پارانوئید، اختلال شخصیت اسکیزوئید و اختلال شخصیت اسکیزوتایپی را معرفی کرده است.
نتیجه گیری
شخصیت موضوع گستردهای است که شامل تمام جنبههایی از فرد میشود که نشانگر و بیانگر وجود اوست. راههای زیادی برای تفکر در مورد شخصیت وجود دارد. برخی نظریهها بر ویژگیهای فردی تمرکز میکنند و برخی دیگر، مراحل تحولی را برای رشد شخصیت در نظر میگیرند. روانشناسان شخصصیت علاوه بر شناخت شخصیت هنجار انسان، اختلالات شخصیتی را نیز شناسایی میکنند.