فشار روانی چیست؟
فشار روانی نحوه واکنش بدن و مغز به نیاز یا خواسته ای است که به عنوان یک چالش یا مانع دیده می شود. اگر استرس خود را به خوبی مدیریت نکنید؛ تجربه فشار روانی در دراز مدت می تواند باعث علائم فیزیکی و مشکلات جسمی شود. فشار عصبی انواع مختلفی دارد و برای هر فرد می تواند به گونه ای متفاوت تجربه شود.
انواع فشار روانی
- فشار روانی معمول: این نوع از فشار روانی به فشارهای مداوم فعالیت های روزمره مدرسه، کار، روابط و سایر مسئولیت ها مربوط می شود.
- ناگهانی: نمونه هایی از این نوع فشار روانی شامل بیماری، از دست دادن شغل، مشکلات مالی یا طلاق، می شود.
- تروماتیک : این نوع فشار عصبی در نتیجه تروما یا یک ضربه روانی شدید ایجاد می شود. فشار روانی تروماتیک ناشی از ضربه روانی عللی مانند تصادف، جنگ، بلایای طبیعی یا هر رویدادی است که در آن کسی می ترسد که آسیب جدی ببیند یا کشته شود.
علائم فشار روانی
- علائم جسمی فشار روانی: افزایش ضربان قلب، فشارخون بالا، خستگی مزمن، اختلالات خواب، سردرد، تنش و درد عضلانی، ناراحتی معده، حالت تهوع، تغییر در اشتها یا وزن، مصرف زیاد الکل یا مواد مخدر، جویدن ناخن یا اختلال مو کنی
- علائم روانی فشار روانی: تحریک پذیری، اضطراب، افسردگی و احساس غم، احساس عدم کنترل بر زندگی، مشکل در تمرکز، اختلال در حل مسئله، نگرانی مداوم، افکار منفی، انزوای اجتماعی، پرخاشگری و ناامیدی
علت فشار روانی
شاید برای برخی افراد سوال باشد که چرا تنش و تحریک پذیری زیادی را تجربه می کنند و از نظر ذهنی تحت فشار هستند. فشار روانی از منابع مختلفی ناشی می شود که هر کدام به طور منحصر به فردی بر اساس تجربیات شخصی، محیط و … بر فرد تاثیر می گذارند. رایج ترین علل فشار روانی عبارتند از:
- تغییرات ناگهانی در زندگی
- اختلال در روابط بین فردی
- فشار شغلی یا تحصیلی
- عدم تعادل بین کار و زندگی
- سبک زندگی نامناسب
- دغدغه های اقتصادی
- مشکلات روانی
راه های مقابله با فشار روانی
- حفظ تعادل در زندگی
- تکیه کردن به افراد مورد اعتماد
- مدیریت زمان
- فاصله گرفتن از تکنولوژی
- استراحت و خواب با کیفیت
- محدود کردن مصرف کافئین و الکل
- اجتناب از دخانیات و نیکوتین
- روان درمانی
منبع : سایت روان درمان