اختلال کمتوجهی-بیش فعالی (ADHD) یکی از مشکلات سلامت روان است که باعث میشود فرد برای متمرکز شدن روی یک کار واحد یا ثابت نشستن برای مدت طولانی دچار مشکل شود. بسیاری از مردم در طول زندگی خود کاهش تمرکز و تغییر در سطح انرژی را تجربه میکنند. اما کمتوجهی و بیش فعالی در افراد مبتلا به ADHD شدیدتر است؛ به طوری که روی تحصیل، کار، روابط اجتماعی و زندگی خانوادگی آنها تاثیر میگذارد.
بیش فعالی چیست؟
کمتوجهی-بیش فعالی یک بیماری طولانیمدت (مزمن) است که باعث اختلال در عملکرد اجرایی میشود؛ به این معنی که توانایی فرد را برای مدیریت احساسات، افکار و اعمال خود مختل میکند.
بسیاری از مردم فکر میکنند که ADHD محدود به دوران کودکی است؛ در حالی که این تصور اشتباه است. اختلال ADHD در بزرگسالان هم دیده میشود، اما در حقیقت ریشه در دوران کودکی فرد دارد.
انواع بیش فعالی
1- نوع کم توجه
همانطور که از نام آن پیدا است، افراد مبتلا به بیش فعالی از نوع کم توجهی در تمرکز کردن، تکمیل وظایف و پیروی از دستورالعملها با مشکل مواجه میشوند.
2- نوع بیش فعال – تکانشی
افراد مبتلا به این اختلال ممکن است هنوز هم در توجه کردن کمی مشکل داشته باشند، اما بیشتر از بیش فعالی و تکانشگری رنج میبرند؛ به این معنی که بیقرار هستند، انرژی زیادی دارند، نمیتوانند یک جا بنشینند، زیاد صحبت میکنند یا تمایل دارند صحبت دیگران را قطع کنند.
3- نوع ترکیبی
بیشتر افراد مبتلا به ADHD نوع ترکیبی آن را تجربه میکنند؛ یعنی علائم کمتوجهی و بیش فعالی-تکانشگری به یک اندازه در آنها وجود دارد.
علائم بیش فعالی
- برای انجام یک کار یا وظیفه مشخص در مدت زمان طولانی تمرکز کافی ندارند.
- فراموش میکنند چه وظایفی بر عهدهشان گذاشته شده است. همچنین ممکن است کارها را به ترتیب انجام ندهند.
- آرام ماندن و تحرک نداشتن حتی برای مدت کوتاه برای آنها دشوار است.
- دائما وسط حرف دیگران میپرند. در حقیقت، منتظر ماندن برای به پایان رسیدن صحبت دیگران برای آنها سخت است.
راه های درمان ADHD
هدف از درمان این اختلال، مدیریت و کنترل خشم و رفتارهای غیر عادی است تا فرد بتواند با دیگران راحتتر ارتباط برقرار کند. برنامه درمانی ADHD معمولا شامل موارد زیر است:
- رواندرمانی
- دارودرمانی برای افزایش سطح دوپامین و نوراپینفرین در مغز
- آموزش مهارتهای اجتماعی و بهبود عزت نفس