یکی از انواع ذهنیت و افکاری که مشکل ساز است و باید جدی گرفته شود افکار منفی میباشد. این نوع افکار بخش زیادی از ذهن فرد را مشغول کرده و فرد با بها دادن به آنها دچار «نشخوار فکری» میشود. نتیجه نشخوار فکری ابتلا به بیماریهایی روحی و روانی از جمله افسردگی مزمن میشود. از طرفی افکار شکل دهنده شخصیت و نوع رفتار هر فردی است. در نتیجه منفی نگری نیز در دستیابی به موفقیت، شاد زیستن، هدفمند بودن، انگیزه زندگی و … تاثیر منفی دارد.
افکار منفی چیست؟
حتما گاهی پیش آمده علیرغم اینکه حال دیگران خوب است اما ما حال خوشی نداریم، هیچ چیز برای ما لذت بخش نیست و دائم در حال غر زدن هستیم. نمی توانیم از لحظاتمان لذت ببریم و…. در این شرایط فقط افکاری به سراغ ما می آید که نمی گذارد احساس خوبی حتی از اتفاقات خوشایند داشته باشیم. این افکار گاهی گذرا هستند و گاه در طولانی مدت در ذهن ما جا خوش می کنند.
ریشه افکار منفی چیست؟
برای یافتن ریشه افکار منفی شاید به تنهایی ممکن نباشد، در این شرایط نیازمند کمک هستیم. فردی که علم و تجربه کافی برای درمان این مشکل روحی دارد. به طور کلی می توان گفت این افکار علل مختلفی دارد که مهمترین آن ها عبارت است از:
1- ترس از آینده
ابهام درباره آینده ای که هنوز نرسیده تا حد زیادی باعث هجوم افکار منفی به ذهن می شود. به طور که زندگی عادی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و توان او را برای انجام هر کاری سلب م کند. اگرچه فرد به خوبی می داند این ترس غیرمنطقی است اما توان مقابله با آن را نیز ندارد.
2-اضطراب شدید از زمان حال
به همان میزان که ترس از آینده غیرمنطقی است، اضطراب ناشی از زمان حال نیز می تواند منجر به هجوم افکار منفی و آزار روحی و روانی فرد شود. بروز رفتارهای وسواس گونه بخشی از این نگرانی ها است. نگرانی از اینکه زیر گاز را خاموش کرده ام؟ یا فراموش کردن چیزی که حتی نمی دانیم چیست و چرا ذهنمان را مشغول کرده روح و روان فرد را دائما تهدید می کند.
3-پشیمانی از گذشته
بخشی از ریشه افکار منفی می تواند این موضوع باشد. انجام رفتارها و کارهایی که امروز فرد از آن پشیمان و نگران افشا شدن آن است. هجوم این افکار منقی و نگرانی بابت آن زندگی را برای فرد سخت می کند و مانع از لذت بردن شخص از زندگی می شود.
روشهای رهایی از افکار منفی
1-شناسایی افکار منفی
ابتدا باید افکار منفی خود را شناسایی کنید. اگر در زمان تصمیم گیری های مهم این افکار به شما هجوم می آورد سعی کنید سرعت تصمیم گیری خود را بالا ببرید تا زمانی برای نشخوار فکری و آزار این دست افکار ایجاد نشود.
2-جایگزین کردن با افکار مثبت
زمانی که تفکرات منفی به شما هجوم می آورد به جای بها دادن به آن و غرق شدن در آن، سعی کنید رویکرد مثبت را جایگزین آن کنید. این موضوع اگرچه ممکن است سخت باشد اما به مرور و با تمرین زیاد می توانید بر این تفکرات منفی فائق بیایید.
3-سنجش میزان واقع بینانه بودن تفکرات ناخوشایند و منفی
وقتی در مسیر افکار ناخوشایند و منفی قرار می گیرد، این سوال را در ذهن خود ایجاد کنید که این افکار تا چه اندازه واقعی است؟ با این روش ذهن خود را به چالش بکشید تا فرصتی برای پرو بال پیدا کردن افکار مخرب در ذهن شما ایجاد نشود.
4- تنظیم خواب کافی
یکی دیگر از مسائل مهمی که می تواند به عنوان راهکار موثر برای رهایی از افکار مزاحم باشد، داشتن خواب کافی و به موقع است. شاید تعجب کنید اگر بدانید که خواب خوب و کافی تا حد زیادی توانایی کنترل فرد بر احساسات او را افزایش داده و هوش هیجانی را ارتقا می دهد. نداشتن خواب مناسب و کافی تا حد زیادی یکی از مهمترین عوامل بروز استرس و نیز می تواند ریشه افکار منفی در طولانی مدت در فرد باشد.
4-کمالگرا نباشید
اگر به تازگی کاری را آغاز کردهاید باید سطح توقع را از خودتان پایین بیاورید. حتی اگر بعد از یک شکست میخواهید دوباره شروع کنید بهتر است به خود یادآوری کنید که شکست برای هر کسی پیش میآید. شکستها و کمبودهایی که دارید ممکن است برای هر فردی در دنیا اتفاق بیفتد.
5-پرهیز از فکر نکردن
هیچگاه سعی نکنید که مانع فکر کردن خود شوید. فکر کردن باعث آگاهی ذهن و فعال بودن آن می شود. آنچه شما باید از بروز و تشدید آن ممانعت کنید رشد افکار منفی است. از همین رو تلاش کنید ذهن خود را فعال نگه داشته و افکار مثبت را جایگزین افکار ناخوشایند کنید.