روان درمانی چیست؟ انواع آن و مزایا

جلسات روان درمانی

روان درمانی یکی از رو‌ش‌های درمانی پرکاربرد در حوزه سلامت روان است که به منظور کمک به افراد برای مقابله با مشکلات روانشناختی و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها به کار می‌رود.

مراجع در طول جلسات روان درمانی در مورد مسائل و مشکلات خود صحبت می‌کند و یاد می‌گیرد چگونه احساسات، رفتار و افکار بر خلق‌وخو تاثیر می‌گذارند. نمونه ای از جلسات روان درمانی شامل گفتگو در مورد احساسات روزمره، شناسایی، بررسی مشکلات هیجانی و رفتاری و ایجاد راه‌کارهایی برای مقابله با این چالش‌ها است.

انواع روان درمانی

1-روان درمانی اگزیستانسیال یا وجودی

در این رویکرد درمانی، معنا و هدف زندگی و نحوه سازگاری با جهان به فرد آموزش داده می‌شود. فرد در طی گفتگو با درمانگر یاد می‌گیرد که انتخاب‌هایش چگونه بر آینده او تاثیر می‌گذارند. برای بهبود افسردگی ، اضطراب، ترس شدید و اعتیاد می‌توان از این رویکرد کمک گرفت.

2-روانکاوی

روان درمانی از نظر فروید که بنیان‌گذار روانکاوی است بر مفاهیمی همچون ناخودآگاه و تعارضات روانی تمرکز دارد. او برای کمک به افراد در درمان مشکلات، روش روانکاوی را توسعه داد تا فرد طی گفتگو با درمانگر به افکار، احساسات و تجربیات ناخودآگاه خود دسترسی پیدا کند. برای درمان اختلالات شخصیتی، ترس‌های عمیق و مشکلات ریشه‌ای روانشناختی می‌توان از این رویکرد استفاده کرد.

3-درمان شناختی رفتاری(CBT)

درمان شناختی رفتاری یا CBT به فرد کمک می‌کند تا افکار و احساسات خود را بهتر بشناسد و شناخت بیشتری نسبت به اثرگذاری آن‌ها بر اعمال و خلق‌وخوی خود پیدا کند. در واقع، فرد به کمک درمان CBT می‌تواند افکار و رفتارهای منفی خود را تغییر دهد و بیاموزد که چگونه الگوها و عادت‌های فکری سالم را جایگزین آن‌ها کند.

4-روان درمانی گروهی

این رویکرد با برگزاری جلسات گروهی بین افرادی که مشکلات مشابه دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد و هدف آن، گفتگو و تبادل نظر زیر نظر درمانگر است. بیماران، تجربیات ناخوشایند خود را به اشتراک می‌گذارند و یاد می‌گیرند که این ناملایمات فقط مختص خودشان نیست و افراد دیگری هم آن‌ها را تجربه می‌کنند.

5-روان درمانی فردی

برخی افراد نیاز دارند برای بهبود یا تغییر زندگی خود با یک درمانگر صحبت کنند. در فرآیند روان‌درمانی فردی که طی آن مراجع به صورت تکی با درمانگر ملاقات می‌کند، به مسائل شخصی، عاطفی و مشکلات روحی که بیمار به تنهایی قادر به تحمل آن‌ها نیست، پرداخته می‌شود.

آیا روان درمانی موثر است؟

در پاسخ به این سوال می‌توان گفت بله. روان‌درمانی در بسیاری از موارد موثر است و به افراد کمک می‌کند تا مشکلات خود را بشناسند و بتوانند آن‌ها را مدیریت کنند. متخصصان سلامت روان درمان شناختی رفتاری (CBT) را بهترین روان درمانی برای بهبود اضطراب شدید و افسردگی معرفی می‌کنند که در اغلب موارد به اندازه دارو درمانی موثر واقع می‌شود.

مزایای روان درمانی

  • کاهش علائم اختلالات و مشکلات روانی
  • افزایش خودآگاهی، اعتمادبه‌نفس و عزت‌نفس
  • بهبود روابط بین فردی
  • ایجاد تغییر مثبت در رفتار و نگرش
  • بهبود کیفیت زندگی و کاهش تعارضات
  • بهبود سلامت جسمی و روحی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
اسکرول به بالا